Güvenli Sürüş Çalıştayı

Etiketler:, , ,

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Afyonkarahisar’da yürütülen Güvenli Trafik Projesi kapsamında motorlu taşıt sürücü kurslarının öğreticilerine ‘güvenli sürüş’ eğitimi başlatıldı. Necip Fazıl Kısakürek Gençlik ve Kültür Merkezi’nde ‘güvenli sürüş’ ile ilgili olarak teorik bilgi alan motorlu taşıt sürücü kurslarının öğreticileri, daha sonra Fuar Alanı’nda, eğitimde anlatılanları pratik olarak gördü.

‘Güvenli sürüş’ eğitimi çalıştayının açılışında konuşan Yol ve Sürüş Güvenliği Akademisi Autodrom’un Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Genim, DSÖ’nün trafik kazalarının ve buna bağlı ölümlerin çok yüksek olduğu 10 ülkede bir çalışma başlattığını hatırlatarak, bu ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu kaydetti.

“Emniyet kemeri hayata bağlar”
Trafik kazalarındaki ölümlerde en büyük payı hız ve emniyet kemerinin kullanılmamasının ön plana çıktığını bildiren Autodrom’un kurucusu Genim, “Emniyet kemeri kullanmadığı için şiddetli bir çarpışmada belki araçtan yaralı olarak kurtulacakken, ne yazık ki hayatını kaybediyor. Emniyet kemeri kullanımında özellikle Türkiye’de şöyle bir şoför tabiri var: ‘Emniyet kemeri kullanmak delikanlılığı bozar.’ Ama ölmek ile emniyet kemeri takmak arasında sevdiklerimizden uzaklaşmak ve bir daha geri dönüşü olmayan bir yola çıkmak gibi fark var” dedi.

“Eğitimleri sürücülere ve yayalara taşıyacağız”
Projeye Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün katkı sağladığını anlatan Ethem Genim, projenin uygulanacağı illerden biri olan Afyonkarahisar’ın bu anlamda çok şanslı olduğunu belirterek, “Bugün ve yarın yapılacak olan eğitimleri, Afyon’daki sürücülere ve yayalara kadar taşımak durumundayız. Çünkü trafik ortamı global bir ortam. 3 yaşındaki bir çocuk da diğer insanlar kadar, aynı şekilde trafikte riske açıktır. Bunu ilimize yaymak birinci görevimiz” diye konuştu.

“Yılda 1 milyon kişi ölüyor”
Güvenli Trafik Projesi’nin Türkiye Koordinatörü Serap Şener ise, hastalık, sağlık ve ölümler açısından son 10-20 yıllık eğimlere bakıldığında trafik kazalarına bağlı olanlar gittikçe bir yükseliş gösterdiğine dikkat çeken Serap Şener, “Geçtiğimiz yıllarda bir tsunami oldu ve 240 bin kişi öldü. Aynı yılda trafik kazasında 1 milyon 200 bin kişi öldü. Ama bu kazaların hepsi 2-3 gün içerisinde olmadığı için herkes tarafından kanıksanıyor ve kaza oldu geçti gibi düşünülüyor” diye konuştu.

“Kazaların önlenmesi için farklı yöntemler geliştiriliyor”
Trafik kazalarının özellikle genç insanları öldürdüğünü ve sakat bıraktığını dile getiren Şener, şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü, bu gidişe bir ‘dur’ denilebileceğini düşündü. Trafik kazaları da engellenebilir. Emniyet kemerinizi takarsanız kaçınılmaz bir kaza sırasında hayatınızı koruyabilirsiniz, kask takılarak pek çok ölüm önlenebilir. Sürat yapılmadığında ölümlerin 4’te 3’ünü önleyebiliriz. 2004 yılından bu yana trafik kazalarının önlenmesi için farklı çalışmalar yürütülüyor. 10 ülkede uygulanan bir proje var. Ülkemizde de 2 yıldır çalışmalar yürütülüyor. Bu 3 yıl daha devam edecek. Afyon’dan başlayan ve bir bakıma ‘aşı’ diyebileceğimiz önlemleri yaygınlaştırıp bu kazalara bağlı yaralanma ve ölümleri engelleyebileceğiz.”

“Kurs sahiplerine sunum gerçekleştirildi”
Konuşmaların ardından Afyonkarahisar’daki motorlu taşıt sürücü kurslarının öğreticilerine, Autodrom’un ileri sürüş teknikleri uzmanı Adem Avcı tarafından bir sunum gerçekleştirildi. İki gün süren eğitimde katılımcılar, oluşturulan simülasyon alanlarında da pratik eğitim aldı.

 

GERİ