Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat

Etiketler:, , ,

 
“Trafikte Dikkat, 10 Bin Hayat” projesi, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. Gazeteci ve yazar Tayfun Talipoğlu imzalı trafik konulu film ile başlayan toplantı, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal‘ın sunumu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün konuşmalarıyla devam etti.


Toplantıya ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Ülkemizde trafik konusu maalesef modern toplumsal yaşamın bir gereği olarak değil, maddi-manevi kayıplar verdiğimiz bir sorun olarak bizi etkilemektedir. Bu bakımdan T.C. Cumhurbaşkanı olarak bu hassas konuyu himayeme almak gereği duydum ve pek çok özel sektör ve kamu kuruluşumuzun gayretleriyle ‘Trafikte dikkat, 10 bin hayat’ kampanyasını başlattık. Bu kampanyanın geniş kitlelerin katılımıyla yayılacağını ve başarıya ulaşacağını umuyorum.” Her yıl kaza mahallinde ve kaza sonrasında yitirilen insan sayısının ortalama 10 bin kişiyi bulduğunu kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu rakamın Avrupa’daki toplam kayıpların yüzde 22’sine tekabül etmesi ve Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almamız dikkat çekicidir. Ölümlere, yaralılar ve milyarları bulan maddi kayıp eklendiğinde, trafik kazaları ülkemiz için can alıcı ve can acıtıcı bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Hedefimiz 3 yıllık dönem içerisinde 10 bin hayat kurtarmaktır.”

“Trafikte Dikkat, 10 bin hayat” projesinin danışmanı, trafik konusunda ülkemizin önde gelen uzmanlarından olan Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Trafik konusundaki en önemli adımı Cumhurbaşkanlığı himayesinde atıyoruz. Her yıl kazalarda hayatını kaybeden 10 bin kişinin hayatını ve 200 bin yaralıyı kazanmayı, onlarca milyar YTL’leri bulan maddi zararın önüne geçmeyi hedefliyoruz. Trafik konusunda kamudan özel sektöre, sanatçısından sporcusuna kadar herkesin üzerine düşen görevler var. Platform üyelerinin ve geniş bir kitlenin katılımıyla bu konudaki toplumsal bilinci arttıracağız.” Pampal, periyodik dönemlerle, projenin uygulamaları ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi. Pampal, proje kapsamında bir araya gelen 3 bakanlık, 1 üniversite, 1 dernek ve 6 özel sektör temsilcisinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül himayesinde başlattıkları bu oluşuma “Trafikte Hayat Kurtarma Platformu” adını verdiklerini, platformun ana hedefinin trafik konusunda toplumsal bilinç yaratmak olduğunu söyledi. 2008 yılı içerisinde proje kapsamında  www.trafiktedikkat10binhayat.com internet sitesi üzerinden toplanacak ve değerlendirilecek öneriler, hem ödüllendirilecek hem de ilgili kurum ve kuruluşlara tavsiye niteliğinde gönderilip takipçisi olunacak.

T.C. Cumhurbaşkanlığı, “Trafikte Dikkat, 10 bin hayat” projesine destek veren kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün önde gelen firmalarını “Trafikte Hayat Kurtarma Platformu” etrafında bir araya getiriyor. Trafikte Hayat Kurtarma Platformu üyeleri şöyle: T.C. İçişleri Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, T.C. Ulaştırma Bakanlığı, Gazi Üniversitesi, Bridgestone, Doğuş Otomotiv, Petrol Sanayi Derneği, Renault, Temsa, Toyotasa, Volvo. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, toplantının ardından Hayat Kurtarma Platformu üyelerine, bugüne kadar trafik konusunda yaptıkları çalışmaları da onurlandırarak, projeye verdikleri destekten dolayı birer teşekkür plaketi takdim etti.

Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’nde vermiş olduğu resepsiyona, Renault Mais Genel Müdürü Sayın İbrahim Aybar ve Autodrom’un kurucusu Ethem Genim de katıldı. Cumhurbaşkanı, Genim’in sunduğu, Autodrom’un trafik ve sürüş güvenliği le ilgili dosyasını incelerken, “Sürüş güvenliği ve insan hayatına göstermiş olduğunuz hassasiyeti takdir ediyorum” dedi ve dosyayı detaylı inceleyeceğini sözlerine ekledi.

 

 

GERİ